Ex Libris – Tasjes van Joop

Elke keer wordt er een tasje uitgewisseld. De inhoud? Onbekend voor derden. Een mysterieuze uitwisseling. Hier wordt de inhoud bekend gemaakt en zelfs toegelicht. In korte tekstjes over lange teksten. Per tasje.

L

In het tasje:

Blauwgraslanden in Twente: Schatkamers van het Natuurbehoud

onder redactie van Eddy Weeda (1993)

In de serie Wetenschappelijke mededingen van de KNNV is dit nummer 209. Het boekje is geschreven naar aanleiding van een bijeenkomt georganiseerd door het Overijssels Landschap. Op deze dag op 9 juli 1992, waar verschillende bekende ecologen aanwezig waren o.a. Victor Westhoff, Joop Schaminée, Jan Roelofs, André Jansen en Onno de Bruijn werden ook de blauwgraslanden van Bercklenkampseveld en punthuizen bezocht. De bovengenoemde deelnemers aan deze dag schetsen in het boekje een beeld van de blauwgraslanden in Twente, Nederland en Europa als waardevolle natuurreservaten van onschatbare waarde voor zowel de flora als de fauna. Daarnaast wordt er ingegaan op de abiotische dynamiek in deze inmiddels zeer zeldzame ecosystemen. “Victor Westhoff zei tijdens de bijeenkomst; “Er zijn hier meer mensen dan we hectaren blauwgrasland hebben.””, memoreert Joop.

Het bijschrift: In een restaurant vergeet een kalende ober een gast van de stoel te verwijderen alvorens deze ondersteboven op tafel te zetten. ‘Feierabend’ van Gerard Gluck.


LVII

In het tasje:

Plantengemeenschappen van Nederlandse Wegbermen

K.V. Sýkora, L.J. de Nijs, T.A.H.M. Pelsma (1993)

Plantengemeenschappen van Nederlandse Wegbermen is een klassiek vegetatiekundig boek. Dit komt vooral naar voren in het tweede gedeelte waar er via determinatiesleutels gekomen kan worden tot de begroeiingen langs wegen in heel het land. De methodiek die later vooral gebruikt is bij het toekennen van rompgemeenschappen is hier gebruikt. Het eerste deel gaat uitvoerig in op de geschiedenis van het Nederlandse wegennet. Tal van beheersmaatregelen en omgevingseffecten passeren de revue om het eerste gedeelte te eindigen in een uiteenzetting van de natuurwaarde van de bermen. Wegbermen worden in dit boek voor het eerst beschreven als een wezenlijk onderdeel van het landschap en de waarde voor de ecologie van zowel planten als diersoorten wordt daarmee onderstreept.

Het bijschrift: Een witte Magnolia (Magnolia stellata).



Plaats een reactie