2022, wat komt er aan?

2022 wordt een mooi druk jaar! Dit jaar staan er veel verschillende onderzoeksprojecten op het programma! Eindelijk kunnen we van start met het grote FutureDikes programma vanuit WENR gaan samen met de RU, TU Twente, Deltares en Infram onderzoek doen naar de rol van vegetatie op dijken en hoe soortendiversiteit, doorworteling en erosiebestendigheid met elkaar samenhangen. Hierbij proberen we een landelijk beeld te krijgen dat ook direct toepasbaar wordt voor de dijkbeheerders. Daarnaast gaan we ook verder met het onderzoek op de Waddenzeedijken en hopelijk komt daar een extra studie naar de Brede Groene Dijk bij.

Natuurlijk gaan we ook verder met het opbouwen van de Nationale Zadencollectie van Het Levend Archief. Voor de provincies Groningen, Noord-Brabant en Zeeland brengen we momenteel in kaart hoe het botanisch erfgoed van deze provincies geborgd kan worden voor de toekomst. Ook voor de Crop Wild Relatives gaan we aan de slag samen met het CGN. Operatie Peperboompje gaat het tweede jaar in met nieuwe herintroducties en inzameldagen in Zuid-Limburg! Het laatste volle jaar voor het OBN-project Rotsvegetatie gaat van start met nog een aantal interessante experimenten voor de boeg.

Op de Afsluitdijk voeren we dit voorjaar een laatste experiment uit en gaan we aan de slag met het eind advies om de soorten op het buitentalud van de nieuwe Afsluitdijk terug te brengen. Op Ameland staat er een nieuwe onderzoeksronde in de planning. In de duinen van de Oerd doen we onderzoek naar bodemdaling dat door de gaswinning wordt veroorzaakt. Welke effecten heeft dit op de vegetatie? Bijzonder om aan dit langlopende project (sinds 1986!) te mogen deelnemen als nieuwe projectleider. Daarnaast gaan we natuurlijk door met de Landelijke Vegetatiedatabank en we hopen dit jaar een beter overzicht van de tijdsreeksen van Permanente Kwadraten te krijgen! Deze tijdsreeksen bieden hele interessante kansen voor mooi onderzoek.


Plaats een reactie